Wat heb ik nodig, zodat het wel lukt?

Na jarenlang onbegrijpelijke pijn te hebben in mijn (vooral boven-) rug en schouders, ben ik er in augustus achter gekomen dat ik een chronische pijnziekte heb. Dingen boven mijn schouders tillen waren al jarenlang geen favoriet en van schoonmaken was ik snel moe. Om van boodschappen doen niet te spreken. Ik ben nog zo jong, dit moet ik kunnen! Dus ging ik steeds over mijn eigen lichamelijke grenzen. Nu begrijp ik het.

Dat ik nu weet wat er aan de hand is, neemt geen enkele ongemak weg. Door mijn manier van denken ‘wat heb je nodig, zodat het je wel lukt’, maakt dit het wel een stuk makkelijker. Nu ga ik op een krukje zitten om de was uit de wasmachine te halen en vraag ik mijn man om de zware wasmand naar beneden te tillen. Zo red ik het wel om tot het einde van de dag zonder al teveel pijn door te komen en kan ik ’s avonds zelfs nog lang op mijn benen staan met koken.

Op zoek naar wat voor jou werkt, voelt soms als een avontuur.

‘Wat heb je nodig, zodat het je wel lukt’ is een rode draad in ons werk bij F-art faalangst trainingen. Eerst erkennen dan herkennen (hoe ziet de angst er voor mij uit) dan op zoek naar wat wel lukt. Dit hebben wij onder andere in het werkboek omschreven. Hiernaast werken wij zo met onze creatieve materialen. Dit is meteen onze tweede rode draad: creativiteit.

Iedereen heeft wel iets waar hij of zij tegenaan loopt. Vraag jezelf dan altijd af: wat heb ik nodig, zodat het mij wel lukt?